MARATONUL, PRIETENIEI
Pentru înscrieri, vă rugăm să accesați codul QR, afișat pe poster.
REGULAMENTUL OFICIAL
pentru organizarea și desfășurarea evenimentului:
“Maratonul, prieteniei”, din cadrul programului Școala Altfel (05 – 09.04.2025)
5. Mai. 2025,
Școala gimnazială „S.A. Esenin” Ghindărești – loc Ghindărești
SECŢIUNEA 1. DESPRE ORGANIZATORI și COMPETIȚIE
Competiția “MARATONUL, PRIETENIEI”, din cadrul programului Școala Altfel (05 – 09.05.2025), 05.Mai.2025 (denumită în cele ce urmează “Competiția”) este organizată de Asociaţia Consiliului Elevilor din Școala gimnazială „S.A. Esenin” Ghindărești.
„Maratonul, prieteniei”, din cadrul programului „Școala Altfel” (05 – 09.05.2025).
Evenimentul își propune promovarea alergării în aer liber și a unui stil de viaţa sănătos.
Regulamentul Oficial al competiției (denumit în continuare Regulament Oficial) este întocmit și va fi făcut public conform legislaţiei aplicabile în România, fiind disponibil în mod gratuit oricărui solicitant pe site-ul www.scoalaghindaresti.edupage.org și la locul de desfășurare a competiției.
Prin participarea la această competiție, participanţii sunt de acord să respecte și să se conformeze tuturor prevederilor, termenilor și condițiilor prezentului Regulament Oficial și ale legislaţiei în vigoare aplicabile.
SECŢIUNEA 2.
PERIOADA și ZONA DE DESFĂȘURARE A COMPETIȚIEI
2.1. Data și locul desfășurării competiției
Competiția va avea loc în ziua Luni, 05.Mai.2025, începând cu ora 09:45, în localitatea Ghindărești, pe traseul care este atașat acestui regulament, pe străzile/aleile:
Start – str Făntânii, str Păcii, str Plantelor, Str Fântânii - Sosire. Zona de Alergare și aria de concurs sunt marcate pe harta traseului cursei.
Startul și sosirea vor fi amenajate la începutul străzii Fântânii. Festivitatea de premiere se va desfăzura în curtea școlii.
Pe durata desfășurării competiției, între orele 09:00 și 12:30, accesul pe străzile menționate va fi parțial restricționat. Traseul de desfășurare a întrecerilor va fi însemnat cu bandă de delimitare și va avea în anumite puncte stabilite, grupuri de arbitri de traseu din partea organizatorilor. Aceştia sunt responsabili pentru parcurgerea traseului corect și în deplină siguranță de către toți competitorii.
Competiția se desfășoară conform mecanismului competiției, așa cum este acesta detaliat în Secțiunea 4 din prezentul Regulament.
SECȚIUNEA 3.
CURSELE COMPETIȚIEI.
TRASEUL DE CONCURS.
CATEGORII.
3.1. Cursele competiției
Această competiție se adresează elevilor din cadrul Școlii gimnaziale „S.A. Esenin” Ghindărești, care vor participa la competiție în grupe de vârstă, astfel:
Grupa mini - clasele CP – I (vor alerga pe terenul de sport din curtea școlii)
Grupa Juniori III - clasele II-IV
Grupa Juniori II - clasele V-VI
Grupa juniori I - clasele VII – VIII
Grupa senior - se adresează tuturor persoanelor care au minim 18 ani.
Competitorii trebuie să aibă la momentul desfășurării competiției, o stare de sănătate bună, care să le permită să participe la competiție în condiții foarte bune.
Competiția va cuprinde 1 curse distincte:
- Semimaratonul „Maratonul, prieteniei” – 1700 m
3.2 Condiții de participare la cursele din cadrul competiției “Marathonul Toamnei”
Un participant înscris la cursele din cadrul competiției trebuie sa se prezinte la locul de intalnire din curtea școlii, în următoarele condiții:
- stare de sănătate bună, atestată pe propria răspundere;
- condiție fizică bună pentru cursa la care s-a înscris
Organizatorii nu își asumă răspunderea pentru orice eventual incident, în cazul în care participanții la competiție părăsesc zona și traseul indicat de organizatori pentru desfășurarea activităților.
Participantii se vor prezenta la cursa folosind propriul echipament sportiv. Echipamentul de alergare trebuie sa fie corespunzător condițiilor meteorologice de la ora de desfășurare a curselor și decent (sa respecte normele morale).
Participantul va trebui sa respecte întocmai regulamentul cursei, incluzând regulile de fair-play, traseul cursei (să treacă prin punctele de control), regulile privind aruncarea gunoaielor, precum și indicațiile persoanelor implicate în organizarea și desfășurarea cursei (arbitrilor de cursă, personalului medical, de securitate, paza contra incendiilor). Dacă participantul nu respectă, orice persoană implicată în organizarea și desfășurarea cursei, poate fi descalificat.
Concurenții trebuie să-și dozeze efortul în conformitate cu starea proprie de sănătate și pregătirea lor fizică la momentul cursei.
În cazul în care se afla în dificultate (hipo/hiper tensiune, amețeală, deshidratare, orice stare de rău) sau vede un alt alergător aflat în dificultate, orice participant va cere de îndată ajutor doar autorităților sau persoanelor implicate în organizarea și desfășurarea cursei.
SECTIUNEA 4
4.1 Probleme medicale, prim ajutor și asigurare în caz de accidente pentru participanții la cursele din cadrul competiției “Micul, Mare campion”
4.1.1 Probleme medicale și prim ajutor
Participarea la cursele din cadrul competiției este permisă doar persoanelor care nu au probleme medicale și care au capacitatea fizică și pregătirea să participe la cursa la care s-a inscris.
Fiecare participant este responsabil pentru propria securitate și siguranță. Organizatorii, partenerii și voluntarii care participă la organizarea competiției nu se fac responsabili pentru actele de rănire, deces sau pagube de orice natură care pot surveni în timpul sau ca urmare a desfășurării curselor.
Participantul prezent la cursa la care este înscris, care întâmpina alterări semnificative ale stării de sănătate, de orice tip, pe parcursul desfășurării activităților din cadrul cursei, are obligația de a se opri și anunța de îndată organizatorii.
Participanții sunt obligați să îi ajute pe ceilalți participanți, aflați în dificultate/în pericol și să anunțe organizatorul în cazul producerii unui incident sau, în caz de urgență, vor apela la 112.
Participanții autorizează și își dau consimțământul expres de a fi transportați la spital/de a li se asigura asistență medicală în urma cererii exprese a reprezentanților Organizatorului, în cazul în care, în opinia acestor persoane, asistența medicală este necesară și declară că renunță la orice pretenții ar putea avea în legătură cu un astfel de transport și/sau tratament de urgență, întârzieri ori deficiențe în legătură cu acesta.
4.1.2 Asigurare în caz de accidente
Participarea la cursele din cadrul competiției este făcută exclusiv pe riscul Participantului. Organizatorul nu este responsabil de niciun prejudiciu de orice fel suferit de către Participant ca rezultat al participării la activitățile din cadrul cursei, cu excepția cazului în care prejudiciul este o consecință directă a intenției Organizatorului. Această excludere de responsabilitate se aplică de asemenea și în cazul oricăror daune posibile pentru cauze cum ar fi dar fără a se limita la accidentări sau deces.
Participantul este singurul responsabil de încheierea unei asigurări în vederea acoperirii oricăror daune provocate de accidentări, boli sau deces cauzate de participarea la cursa din cadrul competiției. Participantul declară că este conștient că participarea necesită o sănătate fizică și mentală foarte bună și declară că este pregătit corespunzător să participe la cursa aleasă la înscriere.
Organizatorul în mod expres și cu precădere indică Participantului să efectueze orice examen medical este necesar care să ateste că este apt de a participa la cursa. Participantul rămâne responsabil față de Organizator pentru orice prejudiciu ar provoca unei terțe părți, inclusiv unui alt Participant, voluntar etc., ca urmare a oricărui act sau omisiuni care este imputabil Participantului
4.1.3 Arbitrii de traseu
În diferite puncte ale traseului de alergare vor fi amplasaţi arbitri de traseu ce vor purta veste distinctive. Ei vor supraveghea respectarea traseului de către concurenţi și vor înregistra trecerile concurenților prin punctele respective. La sfârșitul cursei, aceste date vor fi cumulate și se va verifica numărul de treceri ale fiecărui concurent prin punctele de verificare. Dacă unul dintre concurenţi nu a acumulat numărul total de treceri prin toate punctele de control, atunci concurentul respectiv va fi descalificat.
Dacă un arbitru de cursă va observa o tentativă de “tăiere” (scurtare sau abatere) a traseului, concurentul respectiv va fi descalificat.
De asemenea, arbitrii de traseu dau indicații ce țin de traseu, regulament sau situații de urgență.
Cursele vor beneficia și de prezenta unor arbitri mobili care se vor deplasa cu biciclete.
SECȚIUNEA 5. FAIRPLAY
Alergătorii vor avea o atitudine fair-play și vor respecta următoarele reguli:
- vor folosi un limbaj și gesturi decente
- vor manifesta respect fata de alergatori, voluntari, organizatori și public
- vor alerga pe partea dreapta a sensului de alergare
Nerespectarea celor de mai sus atrage descalificarea din competiție.